neděle 5. dubna 2009

Zakázaná četba

Do Prahy přiletěl Obama.
Hm, to je toho – stejně sem jede na kratší dobu než já jezdím do práce.

Sedí v letadle a hop sem hop tam, prohodí pár chytrých slov, proslovů, které mu napíše někdo jiný… nejsem nijak proti, jen mě tenhle svět prostě nebere.

O to víc mě fascinuje, že můj poměrně rozumný syn se nejen včera jel podívat na přilétající letadlo, ale dnes ráno šel stát frontu na Obamův projev na Hradčanském náměstí.

Dobrovolně jít poslouchat figurku ven, kde nebude vidět ani slyšet a v televizi bude online? Co ty lidi k tomu vede? Vždyť to není povinné a přitom jde o stejnou úroveň, jako když jsme byli povinně nahnáni na pokládání základního kamene památníku osvobození….

Nebo by čeští politici a Obama nebyli stejně zklamáni, kdyby měli své projevy pronášet k prázdnému náměstí?
Vždyť oni potřebují lidi, ne naopak.

Rozdíl je jen v taktice.
Místo aby je naháněli, tak postaví rámy, zakážou pomalu i oblečení a obstaví je ostřelovači (hlavně žádné prudké pohyby).
A lidi přijdou a udělají křoví ….

Jednou budou moci svým vnoučatům vyprávět, jak na začátku 21. století si Amerika ( to byl tehdy dost významný stát), zvolila poločernošského prezidenta (to byl tehdy dost významný průlom) a ten přijel na návštěvu do Prahy a stál skoro vedle nich (dělilo je jen pár tisícovek lidí, z toho polovina policajtů).

Kde jsou doby, kdy jsme měli za úkol nahnat své žáky průmyslovky na uvítání Gorbačova… vzpouzeli se, chřipky přišly… můžeme to vidět jako protest proti totalitě (1985), ale nemyslím, že by tolik lidí bylo tak přesvědčenými odpůrci nebo vůbec nějakými – byla to jen snaha vyhnout se něčemu, co je povinnost.

Socialističtí potentáti prostě podcenili motivační sílu zákazu, nedoporučení a překážek. Stačilo vydat zákaz, že na Gorbačova se nikdo nesmí ani podívat a zakázaná zóna je 500 metrů a vsadím se, že by i v roce 1985 okolo něj vznikla totální zácpa.

Kolik krásných knih jsme si nepřečetli jen proto, že šlo o povinnou četbu?
Kolik zajímavých přednášek mi uteklo, protože šlo o povinné předměty?
Myslím, že by stálo za zvážení zavést do škol pojmy jako zakázané předměty, zakázanou literaturu i zakázané vědomosti.

Včerejší zakázaná čísla:
35 km na kole (přidávám výškový profil, kdo se nedívá na měřítko, může si myslet, že to bylo mezi Tibetem a Himálajemi :-)) a skoro 4 hodiny tance.

1 komentář:

  1. Hanko, naprosto souhlas:). Ja mel kdysi "taktiku" precist si knizky driv, nez se staly povinnou cetbou, protoze pak bych na ne nemel "zaludek" a chut. :) Protoze to ale ostatni nedelali, tak jsem byl ve finale jediny, kdo cetl Gogola, Solochova.. apod:).
    Ten vyskovy graf trasy vypada impozantne, musim se nekdy zeptat, jak to delas, mozna bych mohl pouzit muj iPhone, ktery stejne vlacim s sebou na behani:).

    OdpovědětVymazat